Ca între mămici: despre gestionarea timpului
0
 

A gestiona timpul este o provocare destul de mare chiar și atunci când lucrăm într-o firmă, într-un birou singure. Dacă ne propunem să lucrăm împreună cu cei mici, atunci haosul preia controlul cu atât mai ușor. Regulile generale nu se mai aplica, rutina și predictibilitatea díspar, o zi nu seamănă cu alta, iar timpul zboară parcă mai repede ca de obicei. Astfel, atunci când vorbim de gestionarea timpului de acasă apar noi atribute care nu ar trebui să lipsească nici unei mame:

Adaptabilitate – cu cât avem capacitatea de adaptare mai mare, cu atât va crește și eficiența lucrului nostru de acasa. A lucra lângă cel mic presupune multa flexibilitate și adaptarea stilului de lucru la cele mai năstrușnice condiții: fie că lucrezi alăptând, fie că lucrezi când doarme cel mic, dar cu o mână pe el ca să te poata simți aproape.

Multitasking – deși nu este întotdeauna recomandat din cauza lipsei de concentrare, el este una dintre soluțiile salvatoare, atunci când avem de-a face cu sarcini de rutină care nu presupun prea multă creativitate sau atenție.

Specializare și realism – ca și mămici, știm că timpul nostru de lucru este divizat continuu de timpul petrecut cu cel mic, mai știm că timpul în care putem fi creative și maxim de concentrate este de fapt foarte scurt (mai ales după prânz), iar plecând de aici, dacă vrem să fim eficiente este necesar să fim realiste legat de volumul de muncă pe care îl putem realiza. Cu alte cuvinte, cu cât ne specializăm mai mult pe un domeniu, activitate, cu atât vom reuși să ducem la capăt ceea ce ne propunem într-un timp cât mai scurt.
Există și două principii clasice de gestionare a timpului care nu trebuie să lipsească oricui, indiferent de forma în care alegem să lucrăm: prioritizarea și planificarea.

A gestiona timpul presupune a alege cu ce vrem să-lumplem: mâncăm sau ieșim în parc, scriem un articol sau mergem la cumpărături, ne jucăm cu cel mic sau facem curățenie, etc. Pentru o cât mai mare productivitate și eficiență, aceste alegeri trebuiesc făcute în funcție de gradul lor de importanță și urgență. De multe ori însă, dacă analizăm cu atenție o zi de lucru, putem observa fie că ne-am pierdut în amănunte neimportante, fie am supraevaluat niște activități ca fiind foarte urgente. A gestiona timpul înseamnă să știi ce vei face pentru a avea un minim de control asupra lui.

Acest lucru presupune planificare. Și aici putem cădea în altă capcană – nu am timp să planific. Este o capcană deoarece deși aparent pierdem 5-10 minute cu această planificare, complicațiile care apar din lipsa ei, conduc de fapt la o pierdere și mai mare de timp. Planificarea implică procesul de prioritozare și ne ajută să nu pierdem din vedere ce este cu adevărat important în ziua, săptămâna sau luna respectiva.
O veste bună este faptul că celor mici le place planificarea sau ideea de rutină, găsind în ea siguranța de care au nevoie. În plus, planificarea aduce cu sine un nível de predictibilitate a programului lor. Atunci când lucrăm de acasă alături de cei mici, primul pas este, de fapt, punerea la punct a programului copilului, iar abia după aceea adaptarea programului nostru la el.

Provocări apar și vor apărea mereu, important este să negociem și să ne găsim un ritm de lucru care să ni se potrivească. Până la urmă, și haosul face parte din viața noastră de mămici și, cu cât ne asumăm mai repede acest lucru, cu cât îl acceptăm, cu atât mai ușor ne va fi în gestionarea timpului.

Iată și câteva trucuri care ne-ar putea ajuta atunci când lucrăm de acasă:
• Ai grijă să-ți planifici și pauzele!
• Trezește-te mai devreme decât cel mic.
• Începe cu activitățile cele mai importante – ai mai multă energie pentru ele!
• Fixează-ți niște așteptări mai mici – nu ești perfectă și nu vei fi niciodată, ești om!
• Deleagă din responsabilități – cere și acceptă ajutorul celor din jur!
• Fii asertivă și spune NU când este cazul!
• Fii creativă – deschisă la soluții out of the box!

ioana agachi

IoanaAgachi
Psihoterapeut, Trainer, Managing Partner Eu, părinteghemotoc
http://www.ioanaagachi.ro/
contact@ioanaagachi.ro, 0744831508

Leave a reply

Your email addres will not be published.
Required fields are marked with