Invata de la copilul tau
0
 

Ma numesc Andra Todirita, sunt coach profesionist si absolventa a Scolii Internationale de Coaching si Leadership din Canada (CLI). Cursurile extensive pe care le-am urmat, precum si experienta de sute de ore de coaching, necesara pentru a absolvi aceasta scoala, ma recomanda pentru a aborda, in colaborare cu Asociatia Work at Home Moms, provocarile si obiectivele din domeniul profesional sau personal ale mamelor inscrise in aceasta asociatie.

Andra este mama unei fetite minunate.

 

In timp ce pregateam materialele pentru acest articol ma gandeam care ar fi cel mai bun exemplu pentru a demonstra importanta dezvoltarii personale a fiecaruia dintre noi, la nivel mental, emotional si spiritual. Atunci, ochii mi-au cazut pe fetita mea de un an si cateva luni, care isi ocupa chiar in acel moment timpul cu mutatul boabelor din vasul de mancare al pisicii, una cate una, in litiera acesteia. Pe fata ei se vedea o concentrare completa, o dedicatie totala pentru aceasta activitate, repetitiva si aparent plictisitoare – pentru noi ceilalti. Pentru ea era modul perfect de a invata si nimic nu ar fi putut sa o convinga ca nu era si cel mai distractiv mod de a o face. Nici macar explicatiile mele: „Ramane pisica fara mancare daca ii arunci bobitele! Ce mai mananca cand ii va fi foame?”

Andra

Privind-o pe fetita mea am realizat ca noi, adultii, rareori avem placerea si disciplina de a invata si a ne antrena, fara a fi obligati de imprejurari. Tocmai de aceea asezam dezvoltarea noastra personala pe un loc indepartat al prioritatilor, deoarece pare a nu ne aduce un beneficiu imediat.

Asa credeam si eu, inainte sa intru cu seriozitate in „scoala” propriei mele fiinte. O data ce am facut-o insa, am inceput sa descopar zi de zi, luna de luna, noi si noi abilitati, calitati si modalitati de a privi evenimentele din viata mea. Este un antrenament caruia ii dedic intreaga mea atentie, il privesc cu toata seriozitatea si candoarea unui copil pentru ca ma ajuta sa cresc, sa ma maturizez. Iar aceasta maturizare are acum loc la alt nivel decat se intampla cu fetita mea, este o maturizare a mea ca fiinta umana, ca profesionist, parinte, partener de viata al sotului meu etc. Cu fiecare noua latura pe care o privesc cu luare aminte, fiecare mesaj intuitiv pe care il ascult, ma redescopar si ma implinesc.

Cu toata sinceritatea, marturisesc ca nu este usor sa inveti despre propria persoana lucruri noi, sa vindeci rani vechi si sa iti dezvolti abilitati despre care nu ti-ai fi inchipuit ca le vei integra vreodata in viata ta. Este un efort complex si fascinant care sperie pentru ca nu ne invata nimeni ca face parte din viata noastra. Nu primim astfel de sfaturi din partea familiei si a scolii: „antreneaza-ti mintea, inima si asculta-ti intuitia, lucreaza la asta in fiecare zi a vietii tale si vei avea o viata minunata!” (cu toate ca ar fi fost bine sa ne fi spus cineva asta). Si atunci trebuie sa alegem. Sa decidem in functie de propriile prioritati si convingeri daca si cand este momentul potrivit. La unii dintre noi apare mai devreme, la altii mai tarziu. Uneori avem o perioada lunga de tatonari, alteori sarim direct in vartej. Iar cateodata procesul de dezvoltare personala e bland si constant, alteori e furtunos si da cu noi de pamant.

Si da, la un moment dat, lucrul cu noi insine ne va scoate din zona noastra de confort. Si ne vom impotrivi, poate ne vom speria, vom nega tot ceea ce am realizat pana atunci si vom incerca sa intram din nou in sfera noastra calduta. Doar ca de data asta nu vom mai incapea acolo, va fi prea mica pentru noi si ne vor amorti mainile si picioarele, ni se va pune poate si un carcel, pana cand vom decide ca e momentul sa iesim si sa ne continuam drumul. Iar partea cea mai frumoasa a acestei calatorii este ca dupa un timp, in care simtim ca bajbaim prin intuneric, gasim intrerupatorul si aprindem lumina. Si este asa frumoasa viata scaldata in lumina, incat nu ne va veni sa credem ca am vazut-o vreodata altfel.Cateodata mai deschidem o usa catre o camera intunecata, dar antrenamentul de pana atunci si cunoasterea profunda a propriului sine ne ajuta sa gasim rapid de unde se aprinde lumina. Asta e adevaratul avantaj al lucrului cu sinele, faptul ca solutiile la provocarile vietii apar rapid si putem constientiza imediat cand ceea ce facem, spunem sau gandim ne duce pe un drum gresit.

Nu vom deveni perfecti, insa vom fi mai atenti, mai prezenti, mai concentrati la ceea ce facem, la calitatea gandurilor si cuvintelor noastre, la emotiile pe care le transmitem si le percepem.

Revenind la copii, priviti cum isi dedica intreaga fiinta unei activitati pe care si-o doresc (mers, colorat, vorbit, construit) si in cele din urma o realizeaza, iar in tot acest timp se si distreaza de minune. Nu suntem cu nimic diferiti, iar „joaca” noastra de adulti poate fi la fel de implinitoare si plina de succes, cu conditia sa lasam deoparte conditionarile si temerile, sa fim curiosi si sa descoperim cu iubire fiecare pas pe care il facem.

 

Leave a reply

Your email addres will not be published.
Required fields are marked with